Vorige week mocht ik mijn eerste LRO training begeleiden voor de Baak. LRO staat voor Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling. Het voelde meteen kloppend, deze training is mij op het lijf geschreven en dat heb ik nu ook ervaren. Deelnemers die hiervoor inschrijven willen leren over zichzelf en hun eigen leiderschap en zijn open om te leren en naar zichzelf te kijken. Dat zorgt ervoor dat ze zich vrij makkelijk mee laten voeren door ons naar een diepere plek in zichzelf waar ze antwoorden kunnen vinden. Antwoorden op vragen die ze soms dachten buiten zichzelf te kunnen vinden. Ze doen het zelf en bepalen zelf wat ze aangaan. De veilige context en container die we voor hen creëren en onze expliciete uitnodiging met de vragen en oefeningen die we aanreiken geven het laatste zetje. En wat er dan gebeurt is magisch. Elke keer weer geniet ik ervan als mensen ontdekken wat er werkelijk in hen leeft, dat aan elkaar laten zien en in elkaar herkennen. De pijn en het verdriet mogen er zijn, dat voelt soms even zwaar maar geeft uiteindelijk altijd verlichting en veel helderheid. ‘Ah dat is waarom ik me zo voel’, ‘daarom stroomt het niet’, ‘nu begrijp ik waarom het zo (niet) werkt voor mij’, etc. Het is een proces van bewustwording waarvoor tijd, ruimte en vooral liefdevolle aandacht nodig is. Dat was er allemaal.
Ken Uzelve
De grote verrassing voor elke groep is dat we allemaal onze maskers hebben die we opzetten in contexten die we (nog) niet als veilig ervaren. En dat we achter die maskers veel meer op elkaar lijken dan we denken en vooral veel leukere en fijnere mensen zijn dan we soms op het eerste oog lijken. Deze maskers hebben een functie, ze zijn ooit gecreëerd in een situatie waarin het noodzakelijk was om jezelf te beschermen. Het is de vraag of ze je vandaag nog helpen. Ze kunnen je ook juist in de weg zitten, bijvoorbeeld als je verlangt naar meer verbinding of creativiteit. Maskers houden je veilig vanuit de gedachte dat je dan jezelf ‘onder controle’ hebt en zelf bepaalt wat je van jezelf laat zien. In de praktijk kan je jezelf daarmee helemaal vast zetten, een deel van jezelf mag er niet zijn en zal zich gaan roeren als dit te knellend wordt. Hiermee sluit je jezelf ook af van een belangrijke bron van wijsheid, je eigen intuïtie of innerlijk kompas. Je mist dan cruciale informatie over wat klopt en wat niet, voor jezelf en ook voor anderen. Als je alles alleen met je ratio moet oplossen kom je er meestal niet uit. Het brein gaat overuren draaien en alles wordt ineens een stuk complexer en onoverzichtelijker. Totdat er ontspanning kan komen in het lichaam, je jezelf toestaat om meer echt aanwezig te zijn in het hier en nu, met alles wat er op dat moment in jou is. Dan komt er weer ruimte en helderheid. Je mag er zijn zoals je bent, met al je wijsheid en tekortkomingen. Vanuit die ontspanning kan je anders naar jezelf en anderen kijken. Je ziet jezelf in de ander. Herkenbaar?
Vrouwelijke kracht bevordert veiligheid
Wat mij intrigeert is dat we dit al best lang weten en dat de meeste organisatiecontexten niet veilig genoeg zijn om onze maskers te kunnen afzetten. Sterker nog, gebrek aan psychologische veiligheid is een toenemend probleem in organisaties. Een dominant mannelijke cultuur met focus op prestatie, competitie en macht versterkt dit probleem. Waarom worden er nog steeds niet massaal vrouwen aangesteld op leidinggevende posities om dit te doorbreken? Liefst met bosjes tegelijk! Vrouwen die de moed hebben om hun vrouwelijke zachte kracht bewust in te zetten ten dienste van meer balans en een menselijke en veilige werkomgeving. En mannen, helpende helden, die dit ondersteunen en versterken, doordat zij de vrouwelijke kracht in henzelf meer ruimte geven. Mannen en vrouwen in machtsposities die dit durven doen getuigen niet alleen van moed en wijsheid maar bouwen ook bewust aan de organisatie van de toekomst, waarin mensen floreren en succesvol samenwerken.
En zo komt een stuk dat begon over leiderschap toch weer bij het verhaal van de zo broodnodige vrouwelijke kracht terecht. Kennelijk is het de bedoeling dat ik daar steeds weer aandacht voor vraag. Bij deze ❤️
0 reacties