Morosoph – Visieontwikkeling: van niet naar wel

PARTICIPATIEF LEIDERSCHAP

‘Leave no man behind’

Visieontwikkeling binnen de accountancy opleiding van Nyenrode

Leen Paape
Leen Paape

quote markAls Dean van de Nyenrode School of Accountancy & Controlling mocht ik regelmatig diploma’s uitreiken aan studenten. Het viel me op dat pas afgestudeerde registeraccountants en controllers de strekking van hun afstudeeronderzoek niet goed voor het voetlicht konden brengen. Dat frustreerde mij, juist omdat het van essentieel belang is in ons vak om communicatief vaardig te zijn. Ik wilde daarom de opleiding inhoudelijk herwaarderen om onze positie als marktleider toekomstbestendig te maken.

“Sandra is in staat gebleken een groot verschil te maken omdat ze haar persoonlijke levenservaring ten dienste stelt van anderen. De onderlinge vertrouwensband die zij daarbij weet te realiseren is haar grote kracht. Ik beschouw het als een voorrecht met haar te mogen samenwerken.”

De Luiken Open

quote markZoiets moet je in vertrouwen overlaten aan iemand die weet wat ze doet en op basis van eerdere ervaringen wist ik dat Sandra Gevaert dit traject van visieontwikkeling als geen ander zou kunnen begeleiden. We hebben het “De Luiken Open” genoemd omdat we echt door de ogen van de buitenwereld naar de inhoud, opzet en didactiek van onze programma’s wilden kijken.

“Zoiets moet je in vertrouwen overlaten aan iemand die weet wat ze doet.”

Voor mij was het belangrijk dat alle betrokkenen zouden meedenken in dit proces. Ik kom van Defensie en ben getraind volgens het principe ‘leave no man behind’. Sandra’s toegevoegde waarde zit nou precies op dat vlak en ze heeft letterlijk iedereen meegenomen in de visieontwikkeling. Ze liet zien hoe kwetsbaarheid je sterker maakt, niet alleen op persoonlijk vlak maar ook als organisatie. Haar aanpak is gericht op de wederkerigheid van vertrouwen, gezien worden en ertoe doen. Haar persoonlijke levenservaring stelt zij ten dienste van anderen.

Marktleider

quote markHet doel van het visietraject was om ons marktleiderschap toekomstbestendig te maken en dat is gelukt. Daarnaast heb ik persoonlijk een hoop geleerd van de samenwerking met Sandra. Zij werkt met een methode die ‘Appreciative Inquiry’ heet, waarderend onderzoek.

“Het doel van het visietraject was om ons marktleiderschap toekomstbestendig te maken en dat is gelukt.”

De gedachte is dat je mensen en organisaties ontwikkelt vanuit wat al goed is en zo het fundament creëert voor een verdere opbouw in vertrouwen. Sandra laat je verder kijken dan wat er allemaal verkeerd is gegaan en hoe het niet moet. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe het wèl kan. Bovendien weten medewerkers meestal zelf heel goed wat nodig is om tot een verbetering te komen, en Sandra kan bij uitstek die wijsheid uit een groep halen. Ik gebruik Appreciative Inquiry nog dagelijks in mijn werk als toezichthouder en commissaris omdat ik zie hoe we wantrouwen verregaand aan het institutionaliseren zijn. Vertrouwen is mijns inziens juist nodig om voorwaarts te gaan met welke opgave dan ook.

Participatief Leiderschap

Van niet naar wel

Elke vorm van vernieuwing, of het nu een nieuwe visie, strategie of concept betreft, vindt plaats in een dynamisch proces van mensen en hun ideeën en energie. MOROSOPH zorgt voor focus en beschermt tegen valkuilen. Want al gauw gaan de gesprekken over hoe het niet kan en niet moet. Veel interessanter is het om met z’n allen na te denken over hoe het wel kan en dan heb je vanzelf een visie of strategie ontwikkeld.

Van niet naar wel. Dit vraagt om participatief leiderschap, een proces waarin ieder wat te doen heeft en leiders vooral ruimte moeten maken voor het voeren van het juiste gesprek met de juiste mensen. Sandra is een ervaren host en coach van dit soort ontwikkelings- en leiderschapstrajecten. Daarnaast fungeert zij als gespreksleider en (team) coach met lichtheid en humor en steeds hetzelfde thema: hoe wel?

 

Art of Participatory Leadership

Sandra Gevaert is steward van de internationale Art of Hosting Community in Nederland en geeft trainingen in zowel The Art of Hosting als The Art of Participatory Leadership. The Art of Hosting Meaningful Conversations gaat over het vormen van echte en hechte communities die samen een duurzame en betrokken wereld co-creëren door na te denken over wat dat van het individu en van de groep vraagt.

“Purpose is the invisible leader.”
– Toke Møller – The Art of Hosting Co-Founder

Ervan uitgaande dat de benodigde kennis en wijsheid om die wereld vorm te geven hoe dan ook in mensen aanwezig is, en dat hun gelijkwaardige bijdrage aan de oplossing ervoor zorgt dat mensen zich eigenaar voelen van de implementatie ervan, vraagt alleen nog maar om een vorm waarin dit mag ontstaan. Een host brengt het hele systeem in de ruimte waardoor niet alleen een betekenisvolle oplossing ontstaat maar ook meteen de realisatie begint.

The Art of Participatory Leadership vertrekt vanuit dezelfde principes en voegt daar nog een leiderschapscomponent aan toe: hoe ben jij zelf de gewenste verandering en wat vraagt het van jou om host te zijn van participatieve processen? Tijdens deze trainingen bekwaam je je in de hosting technieken die Sandra zelf toepast in haar werk en ervaar je hoe je zelf de gewenste verandering in jouw organisatie kunt bevorderen.

Hosting is een vorm van leiderschap waarmee ontwikkelingstrajecten sociocratisch worden vormgegeven. ‘Leave no man behind’ is een vanzelfsprekendheid in deze manier van werken. De Art of Participatory Leadership trainingen worden zowel in-company gegeven als op basis van open inschrijving.

logo hexagon

Past Morosoph in jouw plaatje? Laten we kennismaken!

Ben je toe aan de wijze gek die met humor en lichtheid haar vinger exact op de zere plek legt? Laten we een afspraak maken voor een nadere kennismaking op weg naar betekenisvolle verandering.

“De Art of Participatory Leadership heeft een verandering in mijn dagelijks leven gebracht. Ik heb nu een beter besef wanneer je welke rol aanneemt in een groep vanuit wat je wilt bereiken. Een geweldige training die verwarring en dieper inzicht in jezelf geeft.”

Lot Locher – Strategisch Adviseur Amsterdam Rainproof / Waternet

“Medewerkers uit de oude patronen halen en eigenaarschap aanspreken, dat is wat Sandra super gedaan heeft. En wat ik in haar bewonder is haar grote vertrouwen om de groep het proces zelf op te laten pakken.“

Rozella Oostveen – Combiwel

“Ik heb de training Art of Participatory Leadership als heel inspirerend ervaren. Sandra is een professionele, sensitieve trainer die veel ruimte geeft aan de groepsprocessen. Ik heb zin om het geleerde in de praktijk te gaan brengen!”

Janneke Dubbelboer – Mundi training

“Ervaren en deskundig heeft Sandra ons de manieren laten zien om participatory leiderschap vorm te geven, zowel met duidelijke uitleg als ook door ons het leiderschap te laten oefenen en ondergaan. Zij voelde aan wat onze groep nodig had en heeft zinvolle ervaringen en lessen achtergelaten bij alle deelnemers.”

Monika Bankert – bedrijfseconoom, registeraccountant, interim-manager

“Sandra geeft me op een hele toegankelijke manier inzichten over mezelf en relaties met anderen. Ze voelt me goed aan en benadert alles met positiviteit en oordeelt niet.”

Lisa – millennial coachee

“Ik ervaar Sandra als een prettige sparring partner die mij andere inzichten gaf in de samenwerking met bewoners en collega’s in het proces van participatie. Sandra weet zaken goed onder woorden te brengen en gaat de discussie niet uit de weg.”

Sjoukje van ‘t Veer – Gemeente Amsterdam

“In Samen in Actie was Sandra de gedreven en energieke creatieveling en gangmaker. Vastberaden, bereid tot dialoog, pittige discussie en altijd in verbinding met de andere deelnemers. Veel dank daarvoor!”

Henk Korthorst – De Nederlandsche Bank

“Sandra heeft de eerste avonden georganiseerd waarbij het erom ging hoe de participatie volgens de bewoners vorm moet krijgen. Een belangrijke stap omdat hiermee de route wordt bepaald voor het hele vervolgtraject. Sandra heeft deze moeilijke opgave op een professionele wijze uitgevoerd. De avonden brachten een rijke oogst aan suggesties en ideeën. Ik kan Sandra zeker aanbevelen.”

Pieter van Zijl – Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam

“Ik heb Sandra meegemaakt toen zij bij PwC een sessie begeleidde voor vrouwen en voor de Politie een middag begeleidde voor een interculturele doelgroep. Als professional is ze goed in staat de kernvraag van de klant te achterhalen met oog voor de behoefte en het niveau van de doelgroep. Ik heb waargenomen dat tijdens de sessie de groep vanuit eigen kracht over hun persoonlijke belemmeringen konden stappen en empowered naar huis zijn gegaan.”

Djehan Lauwers – change manager, diversity & inclusion

“Sandra denkt praktisch, luistert goed en heel belangrijk, ze maakt mijn wensen concreet. Haar manier van werken spreekt me aan omdat ze helpend stuurt, zonder dominant te zijn. Sandra heeft een groep mensen meegenomen in een verandering en ze daar enthousiast voor gemaakt. Moeilijk lijkt makkelijk te worden.”

Annelies Gerritsen – Gemeente Amsterdam

“Sandra is a very enthusiastic, creative expert on setting-up and executing change management projects. She can interact very well with multiple levels in the organization. She is very dedicated and reliable to work with and is extremely good in running workshop-like sessions.”

Minke van Steenis – Philips

“Sandra is in staat gebleken een groot verschil te maken omdat ze haar persoonlijke levenservaring ten dienste stelt van anderen. De onderlinge vertrouwensband die zij daarbij weet te realiseren is haar grote kracht. Ik beschouw het als een voorrecht met haar te mogen samenwerken.”

Leen Paape – Nyenrode Business Universiteit

bijeenkomst de eerlijke organisatie

Organisatieverandering: de eerlijke organisatie

quote markOm weer duidelijk het ‘wat’ bij de gemeente als opdrachtgever onder te brengen en het ‘hoe’ bij de uitvoerende instantie, moesten we echt even met de billen bloot en heel eerlijk naar ons eigen aandeel kijken om de processen inzichtelijk te maken. Sandra was bij uitstek in staat om die veilige context te creëren waarbinnen alles op tafel kon komen. Moeilijke situaties mochten er gewoon zijn, hoefden niet meteen opgelost te worden en dat geeft toch ontspanning.

foto focus op beleving en hormonie

Coaching: focus op beleving en harmonie

quote mark

 Het liep wat anders dan ik me van tevoren had voorgesteld bij coaching. Ik weet niet of ik nou had gedacht dat ik met een marketingplan naar huis zou gaan, maar ik weet wel dat ik daar niet gelukkig van was geworden. Sandra nam juist uitgebreid de tijd om mijn intrinsieke motivatie naar boven te halen, mijn drijfveren om muziek te maken.